torsdag 8 oktober 2009

Bergsgorilla

En av våra närmsta släktingar är bergsgorillan. Bergsgorillan är den största människoapan. Den bor i bergen i Rwanda, Republiken Kongo och Uganda. Den är försiktig och tillbakadragen och undviker människor.
Den bor i familjer med ca 10 personer. Det är en hane och några honor och deras ungar. Hanen kallas silverrygg efter hur den ser ut. De är fredliga och bråkar inte med andra familjer utan lämnar andra familjers områden i fred.

Silverryggen är ca 180 cm och väger ca 180 kg. Honan är ca 150 cm och väger ca 90 kg. Ungarna väger ca 2 kg när dom föds. De lär sig gå när dom är ca ett år, nästan som en bebis. Men dom kryper när dom är 9 veckor.

Det är förbjudet att jaga gorillor men tjuvjägare skjuter dom för att sälja apdelar som souvenirer eller som kött. Det största problemet för bergsgorillan är att skogarna försvinner så de har ingenstans att bo.

Som tur är finns det några naturreservat där de får bo. Men i till exempel Rwanda är det väldigt oroligt. Om man vill hjälpa en bergsgorilla kan man bli fadder hos www.wwf.se.

1 kommentar: